OSBÜK bilindiği gibi Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu. OSBlerin sorunlarını çözmek, yardımlaşmalarını sağlamak görevi ile kurulmuş. Her yeri örümcek ağı gibi saran FETÖ çetesi oraya da nüfuz etmişti. OSBÜK üyesi olarak gittiğim ilk seçimsiz genel kurul toplantısı sonrası (manzara açıkçası hoşuma gitmemişti). Sonra başkanın tutuklandığını gazetelerden okudum. Bu nedenle mevcut yönetim, yeni bir başkan seçerek göreve devam ediyor. Bence OSBÜK gibi bir kuruluş olağanüstü genel kurul kararı almalı ve eski yönetimin büyük çoğunluğu değişmeli, OSBÜK taze kan değişikliği ile yola devam etmeli idi. Böylece OSBÜK üzerindeki gölge tamamen kalkardı.
OSBÜK önemli bir kuruluş. Önemi, sanayicilerimizin kuruluşu olmasından geliyor. Bir ülke ancak sanayicisi varsa hayatiyetini devam ettirebilir. Yoksa bağımsız olamaz. Bu nedenle sanayicilerimiz desteklenmeli, yatırımlar aksamadan devam etmelidir. Sanayicilik bağımlılıktır, sanayi üretme bağımlısıdır. Sanayici yatırım yapar. İstihdam yaratır. İhracat yapar. Organize sanayi bölgelerinde faaliyeti devam eden çok az büyük kuruluşumuz var. Türkiyedeki 1 milyon 824 bin 300 işletmenin yüzde 98i KOBİ.
KOBİlerde olduğu gibi, büyük sanayi tesislerimizde her yönüyle özel olarak desteklenmelidir. Diş dünya ile rekabeti ancak bu büyük tesislerle dengeleyebiliriz. Çünkü ülkemiz çok zorlu günlerden geçiyor. 500 milyon dolarların üzerinde büyük yatırımlar yapmak, ülkemizde artık kolay gözükmüyor. İşte bu yüzden elimizdekilerin kıymetini bilelim. Sanayicilerin üst kuruluşu olarak yapılanan OSBÜK, bu manada bir analiz yapmalı. Ülkemiz büyük sanayi tesislerinin ihtiyaçları da ayrıca belirlenmelidir. Degerli okuyucular; OSBÜK çatısı altında OSB sayısı 305 ulaştı. OSBÜK her gününü bir OSBye ayırsa tatillerden kalan günler OSBlerimize yetmiyor. Yazımın bundan sonrasını Sanayi gazetesinin 348 sayısında görüşlerini dile getiren söylemleri ile hislerime tercüman olan İMES başkanı bakınız ne diyor:
OSBÜK BU YAPISIYLA FAYDA SAĞLAMIYOR. İMES OSB Başkanı Süheyl Erboz, OSBÜK yönetiminden ayrılma nedeniyle ilgili de açıklamalarda bulundu. OSBÜK ün mevcut yapısıyla, OSBlere fazla fayda sağlayamayacağını düşündüğü için oradaki görevinden ayrıldığını dile getiren Erboz, Yine aynı şeyi iddia ediyorum; OSBÜK bu yapısıyla, bu çalışma tarzıyla OSBlere pek bir fayda sağlayamaz. Ayda iki saat toplanıp, Türkiyedeki 300 OSBnin 300 ayrı derdine çözüm üretemez dedi.
Yönetim kurulu zaman fukarası! OSBÜKün teşkilatlanma yapısını daha da geliştirmesi gerektiğine dikkat çekerek OSBÜKün daha sağlam kadrolarla, danışmanlarla çalışması lazım. OSBÜK yönetiminde görev alan, alacak olan arkadaşlarımızın da bu işe daha fazla vakit ayırması lazım. Orada görev alan arkadaşların çoğuna baktığımız zaman, zaten kendi asli işleri var. Bunun yanında, bulundukları OSBlerin başkanlık görevini yürütüyorlar, bazı mesleki teşekküllerde de başkanlıkları var. Dolayısıyla hepsi zaman fukarası. Mecburen böyle oluyor, bunu tenkit olarak söylemiyorum. Ama bu yapıyla OSBÜKün OSBlere faydalı olacağına inanmadığım için ayrıldım. Bu yapının biraz daha güçlenmesi lazım diye konuştu. Erboz açıklamalarını şöyle tamamladı: Profesyonel kadro zayıf. Yeni Üretim Reform Paketi Tasarısında, OSBlere OSBÜKe kayıt zorunluluğu getiriliyor. Bu olursa OSBÜK biraz daha faydalı çalışmalar yapar diye düşünüyorum. Ayrıca böylece OSBÜK mali bakımdan biraz daha güçlenir. Onu izleyip görmek lazım. OSBÜK ün gerek yönetim yapısının gerekse daha profesyonel kadronun mutlaka güçlendirilmesi gerekiyor. Bu haliyle pek faydalı olacağını tahmin etmiyorum. Zaten olamadılar, o yüzden ben görevden ayrıldım.
Umarım duayen bir sanayicinin söylediklerinden ders alınır. OSBÜK başkanlar kurulu değil, orada illaki x, y, z şehrinin OSB başkanları görev alacak diye bir kayıt yok. Bazı arkadaşlar hem ülkenin en büyük organize sanayi bölgelerinin başkanı hem de OSBÜKte yönetimde.
Nasıl faydalı olacaksın? Olmayan hangi zamanını hem başkanı olduğun OSBye hem de OSBÜKte harcayacaksın?
Osbük yeniden yapılanmalıdır
Yazıların Kopyalanması veya farklı bir yerde yayınlanması halinde kaynak gösterilmesi zorunludur.
Sayı: 1080 – Tarih: 17.01.2017